Početkom 19 stoljeća u tekstilnoj industriji u Novoj Engleskoj montirani su prvi sustavi protupožarne zaštite. Navedeni sustavi su bili deluge tipa sa ručnim aktiviranjem.

Prvi automatski sprinkler sustav deluge tipa razvio je John Carey 1806. godine u Engleskoj. Godine 1864 Major Stewart Harrison razvio je automatsku sprinkler mlaznicu. Prvu sprinkler mlaznicu u SAD-u patentirao je Philip W. Pratt 17. rujna 1872. godine. Henry S. Parmalee je poboljšao performanse Prattove sprinkler mlaznice i 1874. godine ugradio je prvi sprinkler sustav u vlastitu tvornicu klavira. Navedeni sustav smatra se pretećom današnjih sprinkler sustava.

Godine 1895. u New Yorku predstavnici osiguravajućih društava su održali sastanak sa ciljem uspostavljanja protupožarnih standarda. Slijedeće godine NFPA (National Fire Protection Association) je službeno osnovan i izdan je prvi standard za projektiranje i izvođenje sprinkler sustava.

Od tih dana do danas sprinkler sustav svake godine zaštiti od vatre nekretnine vrijedne milijune dolara. Još je važnije da svake godine spasi na tisuće života.